Między przeszłością a przyszłością, Polską i Japonią: heterotopie „Avalonu” - Ewa Mazierska (Kwartalnik Filmowy)
Avalon (2001) należy do gatunku opisywanego jako cyber-punk i jawi się jako koprodukcja idealnie zrównoważona. Film wyreżyserował Japończyk Mamoru Oshii, najlepiej znany jako twórca Ghost in the Shell (1995), produkcji uważanej za sztandarowe dokonanie anime – gatunku, który narodził się w Japonii, ale zyskał popularność na całym świecie. Avalon ma w całości polską obsadę, główną role odtwarza Małgorzata Foremniak, a aktorzy mówią po polsku. Film został nakręcony w Polsce (za zdjęcia odpowiedzialny był Grzegorz Kędzierski), a następnie poddany obróbce cyfrowej w studiach japońskich. Mazierska zastanawia się, jak spotkanie tych dwóch kultur zostało w filmie zaprezentowane i jak je oceniła publiczność polska oraz międzynarodowa.