اشتباه در شخصیت طرفین عقد نکاح و آثار آن در حقوق افغانستان - حکمت‌الله کریمی (غالب)
اشتباه بر‌اساس مادۀ 562 قانون مدنی که از عیوب اراده در عقود محسوب می‌گردد، در عقد نکاح نیز از اهمیت ویژه‌یی برخوردار است. اشتباه در عقد نکاح، برداشت خلاف از واقعیت است که یکی از طرفین عقد نسب به ‌هویت جسمی، مدنی یا در اوصاف، طرف دیگر دارد؛ بنابراین، بررسی اشتباه در عقد نکاح و آثار آن امر ضروری تلقی می‌شود. در مقاله حاضر، تلاش شده است با استفاده از روش کتاب‌خانه‌یی، با روی‌کرد اسنادی و به‌شیوۀ کیفی، توصیفی- تحلیلی اشتباه در شخصیت طرفین عقد نکاح و آثار آن در نظام حقوقی افغانستان مورد مطالعه قرار گیرد؛ لذا به این پرسش پاسخ داده که آیا برداشت خلاف از واقعیت، در صحت عقد نکاح لطمه‌یی وارد می‌کند یا خیر و چه آثاری به بار می‌آورد؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهند که: اشتباه در عقد نکاح و آثار آن به‌گونه‌های ذیل است: اشتباه در هویت جسمی و مدنی که اساس و بنیاد عقد نکاح را تشکیل می‌دهد، ماهیت و محوریت عقد را مختل می‌کند و موجب بطلان عقد نکاح می‌گردد. اشتباه در اوصاف اساسی که ناشی از خود اشتباه‌کننده یا به‌صورت تدلیس باشد، برپادارنده بخش مهمی از نکاح است، برای اشتباه‌کننده حق فسخ ایجاد می‌کند. اشتباه در جهت و انگیزه، تأثیری بر صحت عقد نکاح ندارد.