Elit futbol antrenörlerinin öğrenme yolları ve başarı durumlarına göre mesleki gelişim süreçlerinin değerlendirilmesi - Bahadır Bayarslan; Sabri Can Metin; Ali Çevik (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Nitelikli futbol antrenörleri, genel olarak futbolun ve özel olarak elit futbolun gelişimi için büyük bir öneme sahiptir. Araştırmalar, elit sporda uzman antrenörlüğün geliştirilmesinin aracılı, aracısız ve içsel öğrenme durumlarını içeren karmaşık bir mesele olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu öğrenme durumlarının antrenörlerin öğrenme yollarında ne ölçüde ve hangi şekillerde bir araya geldiği daha az nettir. Bu makalenin amacı, elit futbol antrenörlerinin öğrenme yollarını ve başarı durumlarını mesleki gelişim süreçlerini inceleyerek, bu soruya yanıt vermektir. Araştırmanın yöntemi için, FIFA ve UEFA tarafından organize edilen futbol turnuvalarında başarılı olmuş 24 elit futbol baş antrenörünün uzmanlığına giden yolları hakkında yapılan nitel araştırmaya, doküman analizi temel oluşturmuştur. Araştırmanın modeli olarak Miles ve Huberman modeli kullanıldı. Araştırma için 90’lı yılların başından itibaren, modern futbol ile birlikte üstün başarılar kazanmış 24 elit futbol antrenörü seçildi. Elit futbol antrenörlerinin mesleki kariyerlerinin zirve noktasında kazandıkları başarıları baz alındı. Sonuç olarak, elit teknik direktörlerin gelişim ve öğrenme yolları içerisinde deneyimin önemli olduğu görüldü. Futbolcu kariyerinin uzun ve başarılarla bütünleşik olmasının, teknik direktörlük mesleki gelişimine ve antrenörlük bilgisine olumlu etkisi olduğu anlaşıldı. Elit futbol antrenörlüğünün teknik, taktik, fiziksel ve zihinsel öğrenmenin devam ettiği bir süreç olduğu belirtildi.