ОСОБЛИВОСТІ ФОНДОВОГО РИНКУ ЯК СКЛАДНОЇ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ - Наталія Ткачук; Денис Фурман (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто сутність і особливості фондового ринку як складної, адаптивної системи. Розкрито системні характеристики фондового ринку. Підкреслено, що складність фондового ринку як системи передбачає багатство можливостей і різноманітність варіантів його розвитку. Доведено, що фондовий ринок можна вважати складною системою за умови нелінійності взаємодії його елементів. Акцентовано увагу на необхідності врахування адаптивності фондового ринку в сучасних умовах, що передбачає його здатність швидкого пристосування до змінних умов функціонування. Запропоновано виділяти пасивну адаптацію – реагування фондового ринку на зміни зовнішнього середовища та активну адаптацію – вплив самого фондового ринку на оточуюче середовище. Окреслено основні ознаки фондового ринку як складної, адаптивної системи: недетермінованість, розподільчий характер відносин, зворотність циклів розвитку та самоорганізація.