SPOR BASININDA DİL KULLANIMI - A.yalçın Kaya (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kitleleri peşinden koşturan sporu konu ve içerik olarak işleyen spor basını, yapı, işleyiş ve içerik, haber dili ve dilini oluşturan öğeler açısından irdelenmiştir.Spor basını okurlarına haber ve bilgi vermek için toplumsal, kültürel ve canlı bir organizma olan dili kullanmaktadır. Bununla birlikte spor basını okurların dikkat ve ilgisini çekmek, onları güvenilirliği konusunda ikna etmek ve onlarda beklendik tutum ve davranış geliştirmek için dile gereksinim duymaktadır.Spor basınının kullandığı dil bir yazı dili olan haber dilidir. Haber dili ise, belli bir eğitim sonucu kazanılan, dil bilgisi kurallarına daha çok uyulması gereken, sözcük seçiminin daha dikkatli yapılan, okurda soru işaretleri bırakmayacak ölçüde açık, net ve kesin bir dildir. Bu nedenle haber dili ve haber dilinde kullanılan öğeler önem taşımaktadır.Türk spor basını haber dilini oluşturan öğeler Spor Kavram ve söz dizimleri, Ulusal Semboller, Deyimler, Militarist Kavramlar, Patolojik Kavramlar, Doğa Kavramları, Ekonomi Kavramları, Mitolojik Kavramlar, Argo sözcük ve söz dizimleri biçiminde saptanmıştır. Ayrıca spor basınında dil kullanımında daha azla özgürlük bulunmasına karşın, belirgin hatalar yapılmaktadır.