Geoffrey Chaucer’ın Canterbury Hikâyeleri Eserinde Toplumsal Cinsiyetin Sorunlu Temsili - Emrah Atasoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Geoffrey Chaucer’ın hacıların anlattıkları 24 hikâyeden oluşan Canterbury Hikâyeleri adlı eseri, yazarın yaşadığı toplumun bir panoramasını sunmaktadır. Hacıların birbirlerine anlattıkları bu hikâyeler, kadın ve erkek tasvirleri, saraylı aşkı, şövalyelik, şeref ve dine bağlı yaşam gibi birçok konuyu ele almaktadır. Bu hikâyelerin kökenlerinde fabliau, romans, saraylı usulü aşk geleneği ve aziz efsanesi gibi kaynakları bulmak mümkündür. Toplumsal cinsiyetin tasviri, bu hikayelerde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu rollerin tasvir edilmesi, kadınların bu hikâyelerde nasıl bastırıldıklarını da ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma bu noktalardan yola çıkarak, Chaucer’ın Canterbury Hikâyeleri adlı eserinde yer alan “The Franklin’s Tale,” “The Physician’s Tale” ve “The Man of Law’s Tale” hikâyelerinde toplumsal cinsiyetin ve toplumsal cinsiyet rollerinin sorunlu tasvirini, bu hikâyelerde yer alan üç kadın karakterin kapsamlı incelemesi üzerinden tartışacaktır. Böylesi bir tartışma, bu hikâyelerde bahsi geçen kadın karakterlere ne gibi özellikler verildiğini; tarihsel, toplumsal ve edebî bir bağlam içerisinde hikâyelere ve konu ile ilgili ikincil kaynaklara göndermeler üzerinden ortaya koyacaktır.