Kymlicka, Will. Çokkültürlü Yurttaşlık: Azınlık Haklarının Liberal Teorisi. çev. Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2. Basım, 2015, 400 s. - Meyrem Akdağ (Akademik İncelemeler Dergisi)
Will Kymlicka’nın ‘Çokkültürlü Yurttaşlık: Azınlık Hakları Liberal Teorisi’ adlı kitabının hareket noktasını, Kanada’da süregiden –etnik, kültürel çatışmaların doğasını anlama ve bu çatışmalara liberal teori içinden çözümler bulma çabası oluşturmaktadır. Bu anlamda, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki demokrasilerin azınlık milliyetçiliği ve göçmen çokkültürlülüğü ile ilgili ortak deneyimlerini de irdeleyen yazar, “liberal” teriminin farlı coğrafyalarda farklı yan anlamlarda kullanıldığına dikkat çekmektedir. “liberal” terimini bireylerin medeni ve politik haklarına verdiği önemle diğer anlamlarından ayrıştıran yazar, bu çalışmasında azınlık haklarının, fırsat eşitliğine ve sosyal adalete bağlı bir sol-liberal geleneğe ne ölçüde denk düştüğünü açıklamaya çalışmıştır. Yazarın bu bağlamdaki temel tezi; azınlık hakları, temel bir liberal değer olan “bireysel özerklik” ile birebir örtüşmektedir ve bu nedenle, ulusal azınlıkların özyönetim hakları doğal karşılanmalıdır.