POSEBNOSTI IDENTITETA PODGORACA – NJEGOVO OBLIKOVANJE I OBILJEŽJA - TATJANA TOMAIĆ (Senjski Zbornik)
Istraživanja identiteta pojedinih naroda ili etničkih skupina ne razlikuju se značajno u svom metodološkom pristupu koliko u činjenici da osjećaj zajedništva, što je osnova kolektivnog identiteta, može biti postavljen na potpuno različitim osnovama. Posebnosti koje određuju neki identitet rezultat su prvenstveno povijesnog i institucionalnog konteksta u kojem se je razvijao. Kolektivni identiteti pokazuju bitnu razliku između političkih i kulturalnih koncepata identiteta. Međutim, Podgorci su vjekovima bili zadnja linija obrane kršćanskog svijeta i europske civilizacije od Turaka i islamizacije našeg kontinenta. U kontekstu Vojne krajine, kao institucionalne strukture u kojoj su bili na braniku kršćanstva, Podgorci su izgradili identitet koji bismo mogli definirati obilježjima ne samo kao kulturni već i kao politički. Istraživačka pitanja: Možemo li stoga, u ulozi čuvara kršćanstva, identitet Podgoraca definirati kao politički identitet koji sadrži zajedničke političke vrijednosti koje se iskazuju oko smisla i pravaca projekta političke zajednice? Mogu li se te identitetske posebnosti analizirati i u kontekstu političke preferencije biračkog tijela kao kršćanskokonzervativno desno orijentirano?