Marian Marzyński. Autobiografia dokumentalisty - Mikołaj Jazdon (Kwartalnik Filmowy)
Jazdon prezentuje twórczość Mariana Marzyńskiego, jej styl i metodę stosowaną przez filmowca. Marzyński, twórca polsko-amerykański, w swoich filmach podjął próbę zanalizowania własnej biografii na kilka różnych sposobów. Jazdon przedstawia jego drogę twórczą – od dokumentów w konwencji cinéma vérité zrealizowanych w Polsce w latach 60., przez filmy powstałe w Danii, dokąd Marzyński emigrował na początku lat 70. (po antysemickiej nagonce rozpętanej przez komunistyczny rząd w Polsce), po jego amerykańskie prace (te wcześniejsze – Return to Poland z 1981 r., i te nowsze – Settlement z 2008 r. i Skibet z 2010 r.). Marzyński niemalże w każdym z nich pojawia się przed kamerą, łącząc w ten sposób temat filmu z własną biografią jako tego, który przeżył Holocaust, emigranta, dziennikarza, obywatela amerykańskiego. Ukazywane wydarzenia komentuje spoza kadru, często wręcz je inicjuje. Z filmu na film jego dzieła są coraz mocniej auto-dokumentalne, co szczególnie mocno uwidacznia się w takich pracach, jak Anya In and Out of Focus (2004) czy Life on Marz (2007).