Elit genç sporcuların hedef yönelimi ile akıldışı performans inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Ali Burak Toy; Murat Aygün (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırmada, elit genç sporcularda akıldışı performans inançları ile hedef yönelimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu aktif olarak lisanslı 238 erkek sporcu (yaş=19,31±3,14) oluşturmuştur. Araştırmada, Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği (SGEYÖ) ve Akıldışı Performans İnançları Envanteri-2 (APİE-2) kullanılmıştır. Elde edilen veri setine, tanımlayıcı istatistikler ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, hedef yönelimi ölçeğinin ego yönelimi ve görev yönelimi alt boyutları ile akıldışı performans inançları envanterinin talepkarlık, felaketleştirme, düşük tolerans ve değersizleştirme alt boyutları ile toplam APİE puanı arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür (p<0,05). Sonuç olarak, hedef yönelimi alt boyutları olan görev yönelimi ve ego yöneliminin akıldışı performans inançları düzeyleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir.