Model presoje poslovne uspešnosti in izkoriščenosti zmogljivosti v bolnišnicah - Petra Došenovič Bonča; Maks Tajnikar (Central European Public Administration Review)
Pri presoji poslovne uspešnosti bolnišnic običajno uporabljamo nabor kazalnikov in kazalcev, ki bodisi v obliki odnosov med kategorijami bodisi v obliki absolutnih vrednosti izražajo poslovno uspešnost. Takšne kazalnike in kazalce poslovne uspešnosti zelo pogosto dopolnjujemo s kazalniki učinkovitosti, ki odražajo zlasti vidik izkoriščenosti človeških in materialnih zmogljivosti in s tem vsaj delno pojasnjujejo kazalnike poslovne uspešnosti. V tej razpravi prikazujemo, da je analiza poslovne uspešnosti bolnišnic na podlagi standardnih kazalnikov in kazalcev pomanjkljiva, in pojasnimo, da lahko presojo poslovne uspešnosti in učinkovitosti v bolnišnicah izboljšamo z uporabo procesnega modela.