Ryby – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia: wpływ rtęci na obniżenie ich prozdrowotnego działania - Grażyna Nowicka (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Przeszło 30 lat temu zaobserwowano, iż Eskimosi, których dieta opiera się na tłustych rybach morskich, rzadko chorują na choroby układu krążenia takie jak choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego. Obserwacje te dały początek licznym badaniom epidemiologicznym, klinicznym i doświadczalnym mającym na celu wyjaśnienie tego zjawiska. Obecnie nie ulega wątpliwości, iż ryby będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 (n-3 PUFA) są ważnym składnikiem pożywienia, gdyż zawarte w nich kwasy tłuszczowe istotnie wpływają na szereg przemian metabolicznych i tym samym na ryzyko rozwoju różnych chorób.