СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТУРИЗМУ В ЦИФРОВУ ЕПОХУ: РОЗВИТОК СМАРТ-ДЕСТИНАЦІЙ - Ірина Писарева; Катерина Яловнича (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто концепцію сталого розвитку туризму в умовах цифрової епохи, зокрема розвиток смарт-дестинацій як інноваційного напрямку туристичної індустрії. Здійснено аналіз ключових складових smart-туризму, включаючи інтеграцію сучасних технологій для оптимізації туристичних послуг, підвищення якості туристичного досвіду та забезпечення сталого розвитку регіонів. Основну увагу приділено використанню мобільних додатків, віртуальної та доповненої реальності, персоналізованих маршрутів, технологій штучного інтелекту та автоматизованих систем для управління потоками туристів. Проаналізовано зарубіжний та вітчизняний досвід впровадження цифрових інструментів у туристичну сферу, зокрема проекти смарт-міст і смарт-дестинацій. Виявлено, що синергія концепцій «розумного міста» та «розумної дестинації» дозволяє створювати багатофункціональні екосистеми, які відповідають сучасним тенденціям цифровізації туризму. Визначено основні напрями цифровізації, включаючи персоналізацію послуг на основі великих даних, інтерактивні сервіси, використання екологічно чистих технологій та автоматизацію процесів. У статті акцентується увага на важливості врахування інтересів стейкхолдерів — місцевих громад, бізнесу, органів влади та туристів для створення ефективних стратегій розвитку смарт-дестинацій. Результати дослідження сприяють формуванню теоретико-методологічної бази для впровадження цифрових технологій у туристичну індустрію, що сприятиме її конкурентоспроможності та сталому розвитку в умовах цифрової трансформації.