YÖNETİMİN BİLİMLEŞME (SCIENTIZATION) SÜRECİNE KATKILARI AÇISINDAN CHESTER IRVING BARNARD ve HERBERT ALEXANDER SIMON: BETİMLEYİCİ VE İLİŞKİLENDİRİCİ BİR ÇALIŞMA - Adem Öğüt; Yunus Emre Öztürk (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yönetim yazınının kilometre taşları sayılabilecek yaklaşımlara öncülük eden Chester Irving Barnard ve Herbert Alexander Simon, günümüzde de geçerliliğini koruyan birçok yönetim olgusunun kavramsallaştırılmasına ve yönetimin sosyal bilimler içindeki konumunun pekiştirilmesine katkıda bulunmuşlardır. Çoğu zaman birbirlerine benzer düşünsel yöntemler İzleyen ve büyük bir birikim oluşturan Barnard ve Simon günümüz araştırmacılarına önemi yadsınamaz bir yönetsel miras bırakmışlardır. Bu bağlamda, yönetim ve örgüt kuramı üzerine yapılan birçok çalışmanın referanslarında karşılaştığımız Chester I. Barnard ve Herbert A. Simon’un yönetim yazınına yapmış oldukları katkılar arasında ne tür bir etkileşimin olduğu incelenmeye değer ve Önemli bir konudur. Bu çalışma, Barnard ve Simon’un yönetim yazınına yapmış oldukları katkıları eşgüdümsel bir düzlemde İrdelemeyi ve bunu yaparken, bu bilim adamlarının çalışma alanları ve Fikirleri arasında gözlemlediğimiz etkileşimi betİmleyici ve sorgulayıcı bir bakjş açısıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır.