Öğrenme Yaklaşımları ile Öğrenme Stratejilerini Kullanma Kalitesi Arasındaki İlişkilerin Modellenmesi - Dilek İLHAN BEYAZTAŞ; Sakine GÖÇER ŞAHİN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Öğrenme, doğası gereği oldukça karmaşık bir süreçtir. Farklı kavramları ve kuramları bir araya getirerek öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha kapsamlı bir şekilde açıklamaya çalışmak, öğretme-öğrenme sürecine doğru müdahale edebilmek açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada derinlemesine, yüzeysel ve stratejik alt ölçeklerinden oluşan öğrenme yaklaşımları ile bilişsel değerlendirme desteği (BDD), üstbilişsel plan desteği (UPD), üstbilişsel kontrol desteği (UKD) ve üstbilişsel yönetme desteği (UYD) boyutlarından oluşan öğrenme stratejileri kullanım kalitesi arasında oluşturulan bir modelin anlamlı olup olmadığı test edilmiştir. Bu amaçla, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümüne devam eden 374 öğrenciden toplanan veriler ile öğrenme yaklaşımları ile öğrenme stratejilerini kullanma kalitesi arasında bir yapısal eşitlik modeli kurulmuştur. Kurulan modeli değerlendirmede kullanılan uyum ve hata istatistiklerine göre, herhangi bir düzeltme veya ilişkilendirme yapılmadan oluşturulan ilk model kabul edilebilir düzeydedir. Yüzeysel ve stratejik alt ölçeklerine ait hataların ilişkilendirilmesiyle düzeltilen model için hata ve uyum istatistikleri mükemmel düzeydedir. Kurulan her iki modelde de öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarını en iyi belirleyen yaklaşım, derinlemesine öğrenme yaklaşımıdır. Öğrenme stratejileri kullanım kalitesini en iyi açıklayan boyut ise üstbilişsel yönetme desteğidir. Kurulan yapısal eşitlik modelinde yüzeysel öğrenme yaklaşımının ne öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarını belirlemede ne de öğrencilerin öğrenme stratejileri kullanım kalitesini belirlemede etkili olmadığı belirlenmiştir.