Çocuk Edebiyatı Metinleriyle Kurgulanan Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Konuşma Becerilerine Etkisi - Murtaza AYKAÇ; Ayşe ÇAKIR İLHAN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, Türkçe öğretiminde, çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin öğrencilerin konuşma becerilerine etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma model ile yapılandırılmıştır. Çalışma, deney grubunda 18, kontrol grubunda 22 öğrenci olmak üzere toplam 44 öğrenci ile yürütülmüştür. Nicel verilere, “Konuşma Becerisi Puanlama Anahtarı” ölçme aracı ile ulaşılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Diğer taraftan, nitel veriler öğrenciler ve öğretmen ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşme formu ile ortaya çıkan nitel veriler, içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre, deney grubunda uygulanan çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin, kontrol grubunda uygulanan öğretmen kılavuz, öğrenci ders ve çalışma kitaplarına dayalı etkinliklere göre öğrencilerin konuşma becerilerini istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırdığı görülmüştür.