Girişimci Esnekliğine İlişkin Küresel Araştırma Trendlerinin Bibliyometrik Analizi - Eda Telli (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmada, girişimci esnekliği alanındaki üretkenliği tanımlamak amacıyla ilgili akademik literatürü bibliyometrik analiz yöntemiyle ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, SCOPUS veri tabanından ulaşılan 108 adet makale türündeki yayın analizlere dâhil edilerek betimsel ve bibliyometrik analiz yöntemleriyle incelenmiş ve VOSviewer haritalama yöntemiyle de görselleştirilmiştir. Analiz neticesinde en fazla yayının 32 çalışma ile 2022 yılında yapıldığı, Sustainability (Switzerland) dergisinin girişimci esnekliği alanında en üretken dergi olduğu, en üretken on yazar içinde Alshebami, A. S.’nin ilk sırada yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde ortak-yazarlık bağlantısının en fazla olduğu ülkenin Birleşik Krallık olduğu, en sık kullanılan anahtar kelimenin “girişimci esnekliği” olduğu ve ayrıca Covid-19,kriz, pandemi ve girişimcilik niyeti gibi anahtar kelimelerin son yıllarda yaygın olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bibliyografik eşleşme analizi sonucunda 186 atıf ile Bulluogh, A. Renko, M. (2013)’nın, 143 atıf ile Branicki, L.J.ve ark. (2018)’in ve 92 atıf ile Corner, P.D. ve ark. (2017)’nin çalışmalarının birlikte en çok atıf alan çalışmalar olduğu ve en çok atıf alan ülkenin Yeni Zelanda (289 atıf sayısı) olduğu görülmektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bu çalışma ile, girişimci esnekliği literatüründeki küresel eğilimi ortaya koyarak bu konuda ileride çalışma yapacak araştırmacılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.