ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL MUHALEFETE İLİŞKİN ALGILAMALARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - A RESEARCH ON EXAMINATION OF THE EMPLOYEES’PERCEPTION ABOUT ORGANIZATIONAL DISSENT IN TERMS OF DEMOGRAPHİC VARIABLES - Erdal Alga; Şeyma Gün Eroğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Giderek hızlanan küresel rekabet ortamında faaliyetgösteren örgütlerde, istihdam edilen insan kaynağının tüm potansiyelindenyararlanabilmenin yollarından biri “örgütsel muhalefet”tir. “Örgütselmuhalefet” ile bütün çalışanların yönetim ve organizasyon süreçlerine büyükölçüde katılacakları varsayılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, örgütsel muhalefet olgusunukatılımcıların demografik özellikleri açısından incelemektir. Araştırma,Denizli ilinde vasıf düzeyi yüksek insan kaynağının istihdam edildiği hizmetsektöründeki örgütlerde basit tesadüfi örnekleme ile belirlenen 210 çalışanaanket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Örgütsel muhalefet Örgütsel MuhalefetÖlçeği ile ölçülmüştür. Araştırmanın verilerinin analizinde aritmetik ortalama,standart sapma, frekans, t-testi,One-Way ANOVA ve Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmanın en dikkat çekici bulgulardan biri, eğitim düzeyiyüksek olan katılımcıların daha fazla muhalif olma eğiliminde olmalarıdır. Birdiğer önemli bulgu ise orta yaş üzeri katılımcıların, örgütsel muhalefetdavranışlarıyla işyerinde olumlu değişiklikler yaratabileceklerine olaninançlarının, daha genç ve tecrübesiz çalışanlardan daha yüksek olmasıdır. Ayrıcakatılımcılara göre, örgüt yöneticileri, çalışanların muhalefetlerini kendiyetki ve konumlarına karşı bir itaatsizlik olarak algılama eğilimindedirler.