Edebiyatımızda Ehli Beyt Sevgisi Çerçevesinde Seyfullah Nizamoğlu Divanı - İdris Söylemez (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Hz. Muhammed’in hanımları ve çocukları için kullanılan Ehl-i Beyt kavramıyla, Hz. Muhammed’in şahsına muhabbet ve hür- met beslenmesi, aile fertlerine ise saygı duyulması gerektiği düşüncesi, İslami edebiyat açısından tarih boyunca önemli bir konu olmuştur. Diğer taraftan Kerbelâ vakası ve ya diğer bir deyişle Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi meselesi, İslami dönem edebiyatta gerek manzum ve gerekse mensur şekilde farklı kişiler tarafından defalarca kaleme alınmıştır. Bu dönem edebiyatında birçok şairde görüldüğü üzere Ehl-i Beyt kavramını ve bu kavrama duyulan saygıyı şiirine konu edinen şairlerden biri de Seyfullah Nizamoğlu’dur. Seyfullah Nizamoğlu 16. yüzyılda yaşayan bir divan ya da dini tasavvufi tarzda şiirler kaleme alan bir şairdir. Seyfullah Nizamoğlu divanından hareketle kaleme aldığımız makalemizde gerek aruz vezniyle ve gerekse hece vezniyle yazmış olduğu şiirlerinde ki Ehl-i Beyt sevgisini, Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Kerbela olayı ile diğer imamları da “On İki İmam” başlığı altındap.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}span.s1 {letter-spacing: -0.4px}span.s2 {letter-spacing: -0.3px}span.s3 {letter-spacing: 1.6px}span.s4 {letter-spacing: 1.1px}span.s5 {letter-spacing: 0.6px}span.s6 {letter-spacing: 0.8px}span.s7 {letter-spacing: 0.3px}span.s8 {letter-spacing: 0.4px}span.s9 {letter-spacing: 0.1px}span.s10 {letter-spacing: 1.9px}span.s11 {letter-spacing: 2.0px}span.s12 {letter-spacing: 1.0px}span.s13 {letter-spacing: 1.2px}span.s14 {letter-spacing: 1.3px}span.s15 {letter-spacing: 0.5px}span.s16 {letter-spacing: 0.2px}span.s17 {letter-spacing: -0.5px}incelemeye çalıştık.