TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASALARINDA CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ ÖNEMİ VE 2007 YILI ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE ABDULLAH GÜL’ÜN GÖREV SÜRESİ TARTIŞMALARI - Ali ACAR; Mustafa Burak ÇELEBİ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
2007 yılında Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu 367 kararı, TBMM tarafından cumhurbaşkanının seçilmesini zorlaştırmıştır. Hükümet bu tıkanıklığı çözmek için Anayasa değişikliği yoluna gitmiş ve yapılan halkoylaması sonucu Türkiye’de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin ve görev süresinin 5 yıl olmasının yolu açılmıştır. Bu tarihten sonra, Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl mı? yoksa 7 yıl mı? olacağı tartışmaları gündeme gelmiştir. Abdullah Gül’ün görev süresi tartışmalarını incelediğimiz bu çalışmamız sürerken TBMM Anayasa Komisyonu, 12 Ocak 2012 günü toplandı. Komisyonda Abdullah Gül’ün tekrar seçilmemek şartıyla görev süresinin yedi yıl olduğu sonucuna varıldı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarı, 26 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu kesinleşti. Bu çalışmanın konusunu Cumhuriyet dönemi anayasalarında Cumhurbaşkanının seçimine yönelik hükümler, Anayasal dönemlere göre seçilen cumhurbaşkanları, 11. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan krizler ile Abdullah Gül’ün görev süresi tartışmaları oluşturmaktadır.