2001 SONRASI DÖNEMDE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KRİZDEN BÜYÜMEYE GEÇİŞ ÜZERİNE BİR TARTIŞMA - Ahmet Ay; Zeynep Karaçor (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada Türkiye’de son dönem büyüme rakamlarının sanal-hormonlu olup olmadığıtartışılacaktır. Cevabınıarayacağımız üç soru olacaktır. Birincisi, yüksek oranda gerçekleşen büyümenin kaynağının ne olduğudur. Bu sorunun cevabıbüyüme açısından, ekonominin dinamiklerini ve sorunlarınıortaya koyacaktır. İkincisi ise, bu büyümenin sürdürülebilir olup olmadığıdır? Bu sorunun cevabıda ekonomideki yapısal bozuklukların üstesinden gelinip gelinemediği, başka bir deyişle Türkiye ekonomisinin ameliyat masasından çıkıp çıkmadığınıortaya koyacaktır. Ancak burada sürdürülebilirliği sadece istikrarlıbir şekilde, uzun süreli yüksek büyüme oranıolarak değil, aynızamanda ekonomik, çevresel ve sosyal boyutu olan bir büyüme olarak almaktayız. Burada üçüncü soru devreye giriyor. Bu soru yukarıdaki tartışmalara da ışık tutacak niteliktedir. O da iyi bir büyüme nasıl olmalıdır sorusudur. Bu sorunun cevabısürdürülebilirlikle birlikte, genişkesimlerin bu yüksek büyümeden ne oranda faydalandıklarınıortaya koyacaktır.