İŞ YERİNDE DIŞLANMANIN İŞ YERİ SAPKIN DAVRANIŞLARA ETKİSİ: TURİZM İŞLETMELERİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Eylem Bayrakçı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, iş yerinde dışlanma algısının iş yeri sapkın davranışlar üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu amacı karşılamak için nicel araştırma tekniklerinden anket yöntemi kullanılarak 283 kişiden veriler toplanmıştır. Çalışmanın katılımcılarını, Antalya ilinde yer alan 5 yıldızlı otellerdeki mavi yakalı çalışanlar oluşturmuştur. Kurulan yapısal model vasıtasıyla iş yerinde dışlanma algısının iş yeri sapkın davranışlara olan etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, iş yerinde dışlanma algısının iş yeri sapkın davranışlar üzerindeki etkisinin pozitif yönlü ve anlamlı olarak etkilediğini açığa çıkarmıştır. Çalışmanın ulaştığı sonuçlar turizm sektörü çalışanları özelinde tartışılmıştır. Uygulayıcılara ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.