مقایسه مدل‌های هیدروترمال تایم جهت مدل‏سازی جوانه‏زنی بذر فالاریس بر مبنای توزیع‏های نرمال، ویبول و گامبل - ابوالفضل درخشان; جاوید قرخلو (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
مدل‏های هیدروترمال تایم بطور گسترده‏ای برای توصیف پاسخ جوانه‏زنی بذر به دما و پتانسیل آب بکار می‏روند. در این مطالعه، سه مدل هیدروترمال تایم توسعه یافته بر مبنای توزیع‏های آماری مختلف (نرمال، ویبول و گامبل) برای توصیف جوانه‏زنی بذر فالاریس (Phalaris minor) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل‏های هیدروترمال تایم گامبل (8/762-=AICc) و ویبول (6/762-=AICc) از دقت پیش‏بینی بیشتری در قیاس با مدل هیدروترمال تایم نرمال (6/737-=AICc) برخوردار بودند. با این وجود، اختلاف معنی‏داری بین مقدار ثابت هیدروترمال تایم، دمای پایه و میانه پتانسیل آب پایه ("ψ" _"b" ("50" ) ) برآورد شده برای جوانه‏زنی بذر فالاریس با هر سه مدل هیدروترمال تایم وجود نداشت و بترتیب در حدود 1000 مگاپاسکال درجه سانتی‏گراد ساعت، 2/4 درجه سانتی‏گراد و 1- مگاپاسال برآورد شد. بر اساس مدل هیدروترمال تایم ویبول، آستانه پتانسیل آب برای شروع جوانه‏زنی ("ψ" _"b" ("0" ) ) معادل 5/1- مگاپاسکال بدست آمد. همچنین، توزیع پتانسیل آب پایه جوانه‏زنی بذرها چوله به راست بود (57/1=λ). با در نظر گرفتن انعطاف‏پذیری توزیع ویبول، امکان تعیین چولگی توزیع پتانسیل آب پایه و برآورد آستانه پتانسیل آب برای شروع جوانه‏زنی می‏توان از این مدل بطور گسترده برای پیش‏بینی جوانه‏زنی بذر استفاده کرد.