Vertikaliosios skrandžio rezekcijos dešimties metų rezultatai: sisteminė literatūros apžvalga - Povilas Jurgutavičius; Žygimantas Juodeikis (Lietuvos Chirurgija)
Įvadas. Vertikalioji skrandžio rezekcija šiandien pasaulyje yra populiariausias chirurginis nutukimo gydymo būdas. 2020 m. vien JAV atlikta 199 tūkst. bariatrinių operacijų, iš jų kiek daugiau negu 60 proc. sudarė vertikalioji skandžio rezekcija [1]. Operacijų skaičius kasmet didėja, tačiau vis dar trūksta duomenų apie ilgalaikius gydymo rezultatus. Darbo tikslas – apžvelgti ir įvertinti ilgalaikius (10 m. ir vėlesnius) vertikaliosios skrandžio rezekcijos rezultatus gydant nutukimą. Metodai. Mokslinės literatūros paieška atlikta naudojant PubMed paieškos sistemą. Rasti 1 443 straipsniai, kuriuose pateikiami vertikaliosios skrandžio rezekcijos ilgalaikiai rezultatai. Atrankos kriterijus atitiko 7 publikacijos, jos analizuotos išsamiau. Rezultatai. Atlikus mokslinės literatūros paiešką, atrinkti 7 moksliniai straipsniai. Analizuotose publikacijose iš viso tirti 2 399 pacientai, kuriems atlikta vertikalioji skrandžio rezekcija. 1 622 pacientų duomenys vertinti praėjus 10 m. ar vėlesniu laikotarpiu. Stebėtiems pacientams buvo vidutiniškai 41,8 m. Analizuoti 1 577 moterų duomenys (65,7 proc. visų pacientų). Vidutinis pacientų kūno masės indeksas prieš operaciją siekė 45,1 kg/m2. Ilgalaikiai (10 m. ir vėlesni) svorio metimo rezultatai vertinti atsižvelgiant į perteklinį kūno masės sumažėjimą. Perteklinė kūno masė vidutiniškai mažėjo 54,2 proc. (daugiausia – 70,5 proc., mažiausia – 36 proc.). Atlikus operaciją, arterinės hipertenzijos, obstrukcinės miego apnėjos, II tipo cukrinio diabeto ir dislipidemijos remisija buvo pasiekta atitinkamai 23,6 proc., 62,2 proc., 54,4 proc. ir 42,5 proc. pacientų. Išvados. Vertikalioji skrandžio rezekcija 10 m. laikotarpiu užtikrina stabilų perteklinės kūno masės mažėjimą ir gretutinių ligų kontrolę. Vis dėlto nėra daug duomenų apie vėlyvuosius vertikaliosios skrandžio rezekcijos rezultatus, kurie leistų šį metodą lyginti su kitais chirurginiais nutukimo gydymo metodais.