ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE POZİTİF/ NEGATİF DUYGU VE SOSYAL DESTEĞİN İNCELENMESİ: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - EXAMINATION OF POSITIVE- NEGATIVE AFFECT AND SOCIAL SUPPORT AMONG COLLEGE STUDENTS: SAMPLE OF MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES - Melek Zubaroğlu Yanardağ (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, MehmetAkif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenimgören öğrencilerin pozitif/ negatif duygu ve çok boyutlu algılanan sosyaldestek açısından mevcut durumlarını bazı demografik değişkenlere göreincelemektir. Araştırmaya toplam 843 (530 kız ve 313 erkek) öğrenci katılmıştır.Genel tarama modeline uygun olarak yürütülen bu araştırmada kota örneklemeyoluna gidilmiştir. Bu bağlamda öğrenim türü ve bölüm bazında her birkategoriden en az %20 oranında öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmaya yalnızca2016-2017 bahar yarı yılında öğrenim gören öğrenciler dahil edilmiştir ve buyönüyle araştırma kesitsel bir özellik taşımaktadır. Araştırmayakatılan öğrencilerin pozitif duygu ortalama puanları 3,21±0,73, negatif duygupuan ortalamaları 2,18±0,71, çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği aile,arkadaş ve özel kişi alt boyutları puan ortalamaları sırasıyla; 5,68±1,50,5,65±1,59 ve 4,67±2,29 olarak bulunmuştur. İşletme bölümü öğrencilerinin, kamuyönetimi öğrencilerine oranla anlamlı düzeyde daha yüksek pozitif duygu puanortalamasına sahip oldukları, bunun yanında kamu yönetimi bölümüöğrencilerinin, bankacılık ve finans bölümü öğrencilerine göre negatif duyguaçısından anlamlı düzeyde daha yüksek bir ortalamaya sahip olduklarıgörülmüştür. Diğer bazı değişkenler ve boyutlar açısından da (cinsiyet, kalınanyer, yaş, sınıf, öğrenim türü,) bazı anlamlıfarklar elde edilmiştir.