بررسی اثر افزایش رشدی قارچ Trichoderma harzianum در گوجه‌فرنگی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
در این پژوهش، تأثیر 5 جدایه از گونه قارچی Trichoderma harzianum در افزایش رشد گیاه گوجه‌فرنگی در شرایط گلخانه‌ای و در قالب طرح کاملاً تصادفی در 6 تکرار انجام شد. برای انجام این پژوهش از 3 غلظت 5/0، 1 و 5/1 درصد مایه تلقیح به‌ازای هر گلدان استفاده شد. طول گیاه، قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و تعداد برگ به‌عنوان شاخص‌های رشدی در این آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمون نشان داد که جدایه‌ها اثرات متفاوتی در شاخص‌های رشدی گیاه گوجه‌فرنگی داشته و تفاوت معنی‌دار آماری در سطح احتمال 5 و 1 درصد با آزمون چنددامنه‌ای دانکن نشان دادند. در بین جدایه‌ها، 1T با افزایش 18/12 درصدی در وزن تر اندام هوایی، 41/15 درصدی در وزن خشک اندام هوایی، 70/12 درصدی در وزن تر ریشه، 11/16 درصدی در وزن خشک ریشه، 41/20 درصدی در تعداد برگ، 50/2 درصدی در قطر ساقه و افزایش 51/18 درصدی در طول گیاه بیش‌ترین اثر رشدی را از خود نشان داد. جدایه‌ها در غلظت 5/1 درصد بیش‌ترین اثر رشدی را داشتند. امکان استفاده از جدایه‌های یاد شده به‌عنوان عوامل محرک رشد گیاهی در این مقاله بحث شده است.