“Gölgesizler” Filmi ve Edebiyat Sinema İlişkisi Üzerine - Aytekin Can; Faruk Uğurlu (Selçuk İletişim)
Sinema çağdaş yaşamda önemi yadsınamayan bir sanat dalıdır. 20. yüzyılın hemen başında gelişmeye başlayan sinema, kendine özgü yapısının oluşturduğu yeni yeni çeşitliliklerle kitlelerin görsel işitsel duyularına yönelir. Sinema tarihi, sinemaya uyarlanmış birçok edebiyat yapıtıyla doludur. Bir edebiyat uyarlaması söz konusu olduğunda, yazar her ne kadar filmin çekim ekibi ile birlikte çalışsa da izlediği filmin artık kitapla bağları farklı bir boyuttadır. Yeni bir eser ortaya çıkmıştır. Edebiyat uyarlamalarının tamamında edebi dil yerini sinematografik bir dile bırakmıştır. Bu çalışmada edebiyat sinema ilişkisi Gölgesizler filmi özelinde incelenmiştir.