ÇOCUKLARDA BRUKSİZM VE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞINA ETKİLERİ - Merve Ataş; Ebru Hazar Bodrumlu (Selcuk Dental Journal)
Diş sıkma  ve  gıcırdatma ile karakterize tekrarlayan çene-kas aktivesi olarak tanımlanan bruksizm anormal diş aşınmasına, periodontal dokular, temporamandibular eklem ve kaslarda hasara neden olabilmektedir. Etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte multifaktöriyel etiyolojiye sahip olduğu öngörülmektedir. Bruksizm prevelansı % 4’den % 96’ya kadar varan değişiklikler gösterdiği saptanmıştır.  Bruksizmin gençlerde ve çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık görülmekte ve erken teşhis rahatsızlığın kontrolü açısından önem taşımaktadır. Bu derlemede amacımız; çocuklarda bruksizmin görülme sıklığı, ağız diş sağlığı üzerine etkileri ve tedavisi hakkında güncel yaklaşımların değerlendirilmesidir.