Okul Öncesi Öğrencilerinin Bilgisayar Metaforlarının Belirlenmesi - Emre Büyükbahçıvan; Agah Tuğrul Korucu (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırma, okul öncesi öğrencilerininbilgisayara yönelik metaforlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçlahazırlanan görüşme formu 50 okul öncesi öğrencisine uygulanmıştır. Verilerielde etmek için öğrencilerle bire bir görüşülerek “Bilgisayar ne gibidir/neyebenzer. Peki neden …… gibidir/benzer?”sorusu sorulmuştur. Araştırmanın verileri içerik analizi tekniğikullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda 19 farklı metafor ortayaçıkmıştır. Üretilen bu metaforlar daha sonra ortak özellikleri ve benzetmeyönleri dikkate alınarak kategorileştirilmiştir. Ortaya çıkan bu metaforlar ikikavramsal kategori altında toplanmıştır. Bu kategoriler: “Görünüş OlarakBilgisayar” ve “İşlevsel Olarak Bilgisayar” dır. Okul öncesi öğrencilerininürettiği 48 geçerli metaforun, %68,75’inin bilgisayarın görünüşünü, %31,25’ininbilgisayarın işlevlerini temsil ettiği görülmüştür. Öğrenciler tarafından ençok tekrar edilen metafor “tablet” (12) olmuştur. Okul öncesi öğrencilerininbilgisayara yönelik oluşturdukları metaforlar içinde olumsuz nitelikte birmetafora rastlanılmamıştır. Oluşturulan kavramsal kategorilerin cinsiyetaçısından farklılık gösterip göstermediği sonucu da incelenmiştir. Öğrencilerinbilgisayara yönelik algılarını kullandıkları metaforlar yoluyla belirlemeyeçalışan bu çalışma; okul öncesi dönemde bilgisayar eğitimi ve kullanımıkonusunda öğretmenlerde, eğitim yöneticilerinde, programcılarda ve yazılımgeliştirmecilerde fikirler oluşturabilir.