Obrada metala eksplozijom - Vlado Radić (Vojnotehnički Glasnik)
Nova tehnološka rešenja i postupci dobijanja materijala usmereni su na zadovoljavanje pojedinih konstrukcionih, fizičko-hemijskih i mehaničkih zahteva. Novi materijali, sa novim karakteristikama, umnogome proširuju mogućnosti primene u propulzivnim oblastima, kao što su mašinstvo, hemijska i petrohemijska industrija, avioindustrija i dr. Tehnologije koje podrazumevaju korišćenje energije eksploziva u obradi metala počele su da se razvijaju i primenjuju u industriji krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina. Najširu primenu te tehnologije našle su u obradi plastičnom deformacijom. Izvlačenje limova, kao kvalitetan, veoma ekonomičan, jednostavan, a nadasve produktivan proces obrade, potvrđuje tezu da energija eksploziva, osim rušećeg dejstva, ima itekako važan aspekt tehnološke primenljivosti. Sadašnja istraživanja u svetu usmerena su na korišćenje energije eksploziva u postojećim tehnologijama. Pored mogućnosti da se ostvare vrlo visoki pritisci, potrebni za proces plastične deformacije, glavna prednost obrade korišćenjem energije eksplozije je relativno jednostavna oprema koja isključuje snažne, masivne i skupe mašine, prateća postrojenja i opremu.