Carrhae Yenilgisi ve Roma’nın Doğu Politikasına Etkileri - Ercüment Yıldırım (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Crassus, Roma’da önemli bir devlet adamıve zengin bir soylu olmasının yanısıra hayatıboyunca kazanacağızaferlerle de adınıtarihe yazdırmak isteyen bir asker olmuştur. Roma kentinin önemli siyasi simalarından olan Crassus Roma’nın cumhuriyetten imparatorluğa geçmesinde önemli bir rol oynamıştır. Crassus, başkent Roma’da kalmaktansa kendisine daha fazla ün ve zenginlik getirecek bir doğu seferine çıkmak amacıyla Suriye Eyaleti’ne yönetici olmuşve Hindistan’a kadar uzanacak bir seferin hazırlıklarına başlamıştır. Crassus, seferine başladığında ilk büyük sorunu Zeugma yakınlarından Fırat Nehri’ni geçerken yaşamışbunun sonucunda askerlerinin bir kısmınıkaybetmişve ordusu da moral olarak çökmüştür. Carrhae’ye ulaşan Crassus burada Parth generali Suren’in yaptığıani bir baskınla yenilmişve barışgörüşmeleri esnasında tuzağa düşürülerek öldürülmüştür. Bu yenilgi Roma’nın doğuya ilerleyişini geciktirdiği gibi daha sonra bölgeye sefer düzenleyen komutanlar için önemli bir ders olmuştur. Bu çalışmada Crassus’un doğu seferi ile Carrhae’de uğradığıyenilgi ve bunun Roma’nın doğu siyasetine yaptığıetkiler açıklanmaya çalışılacaktır