Мистика XXI века – возвращение к корням - Любовь Дердзяк (Polonia Sacra)
Autorka niniejszego artykułu podejmuje próbę opisania korzeni oraz fundamentu mistyki chrześcijańskiej, która zasadza się na obrazie i podobieństwie do Boga otrzymywanym przez każdego człowieka w akcie stwórczym. W swoich rozważaniach na temat korzeni mistyki chrześcijańskiej autorka porusza wiele tematów z tym związanych. Przedstawia różne sposoby pojmowania mistyki. Mówiąc o akcie stworzenia człowieka, zwraca szczególną uwagę na to, że każdy człowiek jest stworzony na obraz i podobieństwo Boga, i to Boga szczęśliwego. Tę harmonię szczęścia niszczy grzech. Bóg w swojej miłości rozpoczyna proces odnowienia człowieka, tak by stał się on nowym stworzeniem na wzór doskonałego obrazu w Jezusie Chrystusie. Bóg-Człowiek zaprasza wszystkich do wyjątkowej relacji ze sobą oraz bliźnimi. Duchowa relacja pokazuje człowiekowi drogę w głąb siebie, zachęca do prawdziwego życia duchowego oraz naśladowania Boga, który działa i „odpoczywa”. Pomaga w odnawianiu się i odzyskiwaniu prawdziwego obrazu Bożego w sobie. Najlepszym przykładem współpracy ze Stwórcą w tym procesie jest osoba św. Pawła Apostoła narodów.