BIBLIOTEKOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ KOMPIUTERIZUOTOS DARBO VIETOS ERGONOMIŠKUMAS IR SU JUO SUSIJĘ SVEIKATOS SUTRIKIMAI - Laura Žlibinaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Kaulų ir raumenų sistemos sutrikimai, ypač pečių, kaklo bei apatinės nugaros dalies skausmas, yra dažniausi biuro darbuotojų nusiskundimai visame pasaulyje. Ne išimtis ir bibliotekose dirbantys asmenys, kurie nemažą darbo dienos dalį praleidžia atlikdami užduotis kompiuteriu. Nugaros skausmas yra viena iš labiausiai sekinančių būklių, sukeliančių nerimą, diskomfortą ir negalią, neigiamai veikia asmens psichinę gerovę, efektyvumą atliekant kasdienes veiklas, mažina darbo produktyvumą. Tinkamos darbo vietos ergonomikos užtikrinimas gali padėti išvengti su darbu susijusių sveikatos sutrikimų. Tyrimo tikslas – nustatyti bibliotekoje dirbančių asmenų kompiuterizuotos darbo vietos ergonomiškumą ir su juo susijusius sveikatos sutrikimus. Atlikta Kauno regiono viešosiose bibliotekose dirbančių asmenų anketinė apklausa. Apklausa atlikta vykdant Kauno viešosios bibliotekos inicijuotą projektą „Kauno regiono viešųjų bibliotekų darbuotojų sveikatos stiprinimas“, kurio partneris buvo Kauno kolegijos Medicinos fakultetas.. Respondentų darbo kompiuteriu patirtis buvo vidutiniškai 14,3 ± 5,5 metų, per dieną dirbdami kompiuteriu jie užtrukdavo 4,4 ± 2,3 val. Dauguma respondentų savo darbo vietos ergonomiškumą vertino teigiamai, tačiau pagrindinė pastebėta darbo vietos problema (64 proc.) – nuo šviesos šaltinių, langų ar šviesių sienų atspindžių neapsaugotas ekranas. 60 proc. respondentų sveikatos pablogėjimą siejo su darbu kompiuteriu. Dažniausiai respondentai nurodė pablogėjusį regėjimą (68 proc.), kaklo ir pečių lanko įtampą bei skausmą (74 proc.). 57 proc. respondentų savo sveikatą vertino vidutiniškai. Išvados. Kauno regiono viešųjų bibliotekų darbuotojai kompiuterizuotos darbo vietos ergonomiškumą vertino teigiamai, tačiau daugiau nei pusė jų paminėjo patiriantys kaklo ir pečių lanko įtampą bei skausmą, nurodė suprastėjusią regėjimo funkciją.