Zarządzanie finansami jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy - Henryk Wyrębek (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
Funkcjonow?nie jednostek s?morządu terytori?lnego j?wi się j?ko problem wielkiej w?gi t?k dl? c?łego społeczeństw?, j?k i poszczególnych jednostek. J?kość or?z rozmi?r re?lizow?nych z?d?ń są funkcją posi?d?nych z?sobów, ? zwł?szcz? ich efektywnego wykorzyst?ni?. Zmi?ny w filozofii z?rządz?ni? fin?ns?mi dotyczą wszystkich jednostek s?morządowych dzi?ł?jących w obecnej rzeczywistości gospod?rczej. Z?soby finansowe są szczególnym z?sobem, ? procesy związ?ne z ich grom?dzeniem i wyd?tkow?niem są nie tylko interesujące, lecz t?kże wym?g?ją szczegółowego spojrzeni? i szczególnej?n?lizy. W artykule zaprezentowano zarządzanie finansami samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Grodzisk