TÜRKİYE’DE PARA ARZI, FAİZ ORANI VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİLERİN ANALİZİ - Serpil Türkyılmaz; Erkan Özata (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye’de 2001:05-2005:12 dönemi için Para Arzı (M1), Faiz Oranları ve Hisse Senedi Fiyatları arasındaki dinamik ilişkiler incelenmiştir. Bu amaçla, bir Standart VAR Modeli altında, Granger Nedensellik Testi ile değişkenler arasındaki nedensellik ilişkilerinin yönü belirlenmeye çalışılmış, Para Arzı’ ndan Hisse Senedi Fiyatları’ na doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Standart VAR modeli yardımıyla elde edilen Etki- Tepki Analizi ve Varyans Ayrımlaştırma Analizi sonuçları da, nedensellik ilişkisini desteklemektedir. Bu sonuçlara göre; Hisse Senedi Fiyatları’ nın, Merkez Bankası’ nın para politikası ayarlaması için bir gösterge olarak kullanılabileceğini söylemek mümkündür.