ÖRGÜTLERDE SOSYODRAMA KULLANIMI VE İŞDOYUMU DÜZEYİARASINDAKİ İLİŞKİ: İLKOKUL ÖĞRETMENLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Sema Yıldırım Becerikli (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde halkla ilişkiler, kendine özgü teorik temeller kurmaya ve farklıyöntemler kullanmaya çalışmaktadır. Özellikle örgüt içi halkla ilişkiler teorilerine ve uygulamalarına ağırlık verilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada; halkla ilişkiler uygulamasında sıklıkla kullanılmaya başlanılan sosyodrama yöntemi ve işdoyumu arasında olduğu varsayılan ilişki biçimi araştırılmıştır. Çalışma, örgüt çalışanlarıarasında gerçekleştirilen sosyodrama gruplarıyoluyla, etkileşimin, çalışanların işdoyum düzeyi üzerinde meydana getirdiği varsayılan etkiyi araştırmayıamaçlamaktadır. Beraberinde sosyodramanın bir örgüt içi halkla ilişkiler yöntemi olarak kullanılıp kullanılamayacağıtartışılmaktadır. Ankara’da sosyodrama eğitimi alan 50 ilkokul öğretmeni üzerinde, tesadüfi örneklem yoluyla ankete dayalıbir saha araştırmasıgerçekleştirilmiştir. Sosyodrama öncesinde ve sonrasında yapılan JDI ve MSQ işdoyum testlerinin sonuçlarının karşılaştırılmasından elde edilen bulgular, sosyodrama uygulamasıve işdoyumu arasında anlamlıbir ilişkinin varolmadığınıortaya koymaktadır. Bununla birlikte sosyodrama uygulaması, işdoyumunu artırmamakta ancak örgüt içinde yaşanan sorunlarıkollektif bir bilinçle ortaya koyabilme potansiyeli taşımasınedeniyle, önemli bir halkla ilişkiler yöntemi olarak hizmet etmektedir.