Tüketicilerin Onlıne Alışverişlerine İlişkin Karar Alma Tarzlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma- A Research Towards Consumers’ Decision-Makıng Styles Regarding Onlıne Purchasing Behavior - Funda Bayrakdaroğlu; Hazal Çakır (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsanın hayatı boyunca yaptığı en önemli zihinsel aktivitelerden biri karar vermedir. Tüketici davranışlarının en temel sorusu ise pazarlama biliminde tüketici adını alan insanların “nasıl karar verdiklerini” anlamaktır. Bu soruyu cevaplandırmaya yönelik birçok model ve teori geliştirilmiştir. Geliştirilen bu teori ve modeller, günümüzde önemli tüketim trendlerinden biri haline gelen online alışveriş davranışını açıklamaya yönelik çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı; farklı segmentlerden seçilmiş tüketicilerin, çeşitli değişkenler dikkate alınarak, online alışveriş deneyimleri esnasında hangi karar alma tarzına sahip olduklarını incelemektir. Bu amaç kapsamında farklı yaş, cinsiyet, gelir seviyesi ve eğitim seviyelerinden seçilmiş 45 deneğe online alışveriş sitelerinden birinde hesap açmaları sağlanarak çeşitli değişkenler ortamında (alışveriş için ayrılan farklı bütçe ve süre gibi) hangi karar verme tarzıyla seçimlerini yaptıkları sorulmuş ve deneklerden cevaplarını bir anket yardımıyla vermeleri istenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre medeni durum, gelir seviyesi, alışveriş süresi ve alışveriş bütçesi açısından karar alma tarzlarında farklılık olduğu tespit edilmiştir.