Eşitsizliğe Karşı Sessiz Kalma: Mavi Yakalı Çalışanların Motivasyonu Üzerine Görgül Bir Çalışma - Cenk Sözen; Hakkı Okan Yeloğlu; Fikret Ateş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma önemli motivasyon kuramlarından olan, eşitlik kuramının temel varsayımlarından yola çıkarak Türkiye’deki örgütlerde çalışanların algıladıklarıeşitsizlik karşısında tutumlarının ne olacağınıaraştırmayıhedeflemiştir. Çalışmada ülkeye has kültürel özellikler nedeniyle çalışanların algıladıklarıeşitsizlikler karşısında sessiz kalmayıtercih edecekleri öne sürülmüştür. Bu iddiayıtest etmek amacıyla bir üniversitede çalışan tüm mavi yakalılar üzerinde görgül bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sınırlıve rasgele seçilmişbir grup üzerinde öntest yapılarak anket yeniden düzenlenmiş. Daha sonra ana çalışma gerçekleştirilmişve toplanan veriler üzerinde faktör analizi ile regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan ileri nicel analizler sonucunda elde edilen bulgular çalışanların algıladıklarıeşitsizlikler karşısında tepkisiz kalmayıtercih ettiklerini göstermiştir.