آینده‌پژوهی توسعه صادرات کسب‌وکارهای کوچک و متوسط کارآفرین (مورد مطالعه: واحدهای صنایع غذایی در شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه) - نادر نادری; احسان خسروی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
امروزه در سراسر جهان توسعه صادرات کسب‌وکارهای کوچک و متوسط کارآفرین نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی و همچنین ایجاد اشتغال و نوآوری به‌ویژه در کشورهای کمتر توسعه‌یافته دارد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، آینده‌پژوهی توسعه صادرات کسب‌وکارهای کوچک و متوسط کارآفرین واحدهای صنایع غذایی در شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه است. برای این منظور از رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) و با استفاده از روش دلفی فازی بهره گرفته شد. جامعه مورد مطالعه (آماری) این پژوهش شامل کلیه خبرگان در زمینه موضوع مورد مطالعه بودند. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری هدفمند از نوع گلوله برفی برای انتخاب مشارکت‌کنندگان استفاده گردید. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در فاز کیفی، شامل مصاحبه‌های عمیق و نیمه‌ساختارمند، بحث گروهی، یادداشت‌برداری میدانی و بررسی اسناد و مدارک و در فاز کمی شامل پرسشنامه محقق‌ساخته بود. داده‌ها در بخش کیفی با به‌کارگیری تکنیک تحلیل محتوا و در بخش کمی با استفاده از روش فازی تحلیل شدند. بر اساس یافته‌ها راهکارها به ترتیب اولویت شامل بررسی رفتار مصرف‌کنندگان در بازارهای هدف (963/0)، تحقیقات بازار (952/0)، تقویت تبلیغات بازاریابی (940/0)، جذب سرمایه‌گذاری (940/0)، توسعه زیرساخت‌ها (940/0)، پشتیبانی و مشوق‌های مناسب (930/0)، به‌روزرسانی تکنولوژی‌ (928/0)، افزایش سطح آگاهی (918/0)، اخذ مجوزها و عقد تفاهم‌نامه‌های بین‌المللی (918/0)، حکمرانی مطلوب (906/0) و کنترل و نظارت (893/0) بودند. در یک جمع‌بندی، توسعه صادرات مستلزم شناخت کافی از رفتار مصرف‌کنندگان و بازارهای صادراتی است. بازبینی در سیاست‌گذاری‌ها در سطح کلان و افزایش سطح آگاهی و مهارت‌ها لازم در زمینه صادرات از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی در سطح خرد پیشنهاد می‌گردد.