Türkiye'de Mülteci Krizinde İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı: Suriyeli Mültecilerle İlgili Web Sitelerinin Karşılaştırmalı Analizi - Selma Koç Akgül; Betül Pazarbaşı; Murathan Birinci (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, Türkiye’deki mültecilerle ilgili olarak görev yapan ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının internet üzerinden yürütmüş oldukları faaliyetlere odaklanmaktadır. Ampirik analiz, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Uluslararası Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Türkiye şubesi ve Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin (Mülteci-Der) resmi web sitelerini kapsamakta olup şu soruların yanıtı aranmaktadır: Resmi web siteleri öncelikle kime, ne tür bilgi sağlamakta, nasıl dizayn edilmekte ve mülteci sorunlarının çözümüne ilişkin belirlenen politikaları nasıl yansıtmaktadır? Söz konusu resmi web siteleri enformasyon akışı ve bilgi paylaşımı açısından mültecilerin topluma entegrasyonunu sağlayacak yeterli ve etkin iletişim olanaklarını kullanıcılarına sunmakta mıdır? Web siteleri; Rachel K. Gibson, Michael Margolis, David Resnick ve Stephen J. Ward tarafından siyasi partilerin web sitelerinin analizinde kullanılan “web site analiz ölçeği” kullanılarak analiz edilmiştir. Kuruluşların resmi web siteleri 1-28 Şubat 2018 tarihinde incelenmiş, siteler fonksiyon ve sunum özellikleri sağlama kapasitelerine göre puanlandırılmıştır. Araştırmada, enformasyon akışı ve paylaşımı açısından Türkiye’nin resmi kurumları olan AFAD ve Göç İdaresi web sitelerinin diğerlerine göre daha etkin dizayn edildiği bulgulanmıştır.