Digitala läspraktiker i förskolan - Malin Nilsen (Nordisk Barnehageforskning)
Denna studie handlar om hur en digital läsresurs (Polyglutt) används i den svenska förskolan. Syftet med studien är att utforska och analysera digitala läspraktiker inom den svenska förskolan och frågeställningarna löd som följande: 1) Hur deltar barn och pedagoger i läsaktiviteter med den digitala läsresursen? och 2) På vilka sätt remedierar den digitala läsresursen läspraktiker i förskolan? Teoretiskt utgår studien från ett sociokulturellt perspektiv, med begreppen remediering, gemensamt uppmärksamhetsfokus, scaffolding och agens som centrala analytiska verktyg. Det empiriska materialet bestod av videoobservationer av sju läsaktiviteter i vilka 26 barn och åtta pedagoger deltog. Analysen indikerar att digitala läsaktiviteter kan ha potential att främja barns självständighet och agens. Samtidigt kan de också innebära minskad social interaktion och färre samtal om böckernas innehåll, särskilt om de genomförs utan en deltagande pedagog. Sammanfattningsvis ger studien en djupare förståelse för hur en digital läsresurs används i förskolan och för pedagogens roll i att strukturera och stödja dessa aktiviteter. Slutsatserna betonar vikten av att strukturera digitala läsaktiviteter så att de inkluderar social interaktion och uppmuntrar barn att diskutera text och bild.