Religijne i filozoficzne znaczenie godności człowieka w refleksji Dietricha von Hildebranda - Dariusz Barbaszyński (Studia Warmińskie)
W artykule autor analizuje problem godności człowieka w myśli Dietricha von Hildebranda – niemieckiego filozofa i teologa. Przede wszystkim zwraca uwagę na religijność Hildebranda, która miała istotny wpływ na jego interpretację wielu zagadnień filozoficznych. Dlatego fenomen ludzkiej godności filozof przedstawia także w kontekście religijnym, pisząc o niej podczas analizy sytuacji metafizycznej, w której człowiek może doświadczyć wymiaru głębi fundamentalnego sensu swojego życia. Hildebrand akcentuje zwłaszcza znaczenie duchowego wymiaru bożej natury, który człowiek odkrywa również w swojej ludzkiej duchowości jako obraz Boga – imago Dei. Znaczenie ludzkiej godności wynika z faktu, że człowiek posiada w swojej istocie warstwę duchową i jest osobą. Tak rozumianą godność nazywa Hildebrand wartością ontologiczną, która, mówiąc ściśle, nie jest wartością moralną, ale dobrem mającym znaczenie etyczne. Myśliciel pisze także o filozoficznym znaczeniu ludzkiej godności. Można powiedzieć, że jest ona konkretyzacją religijnego rozumienia godności. Filozoficzny wymiar godności człowieka realizuje się przede wszystkim w jego zdolności do odkrywania i posiadania wartości moralnych. Ten potencjał, powie Hildebrand, urzeczywistnia się w aktach ludzkiej wolności, która ma znaczenie moralne, gdyż odkrywa przed człowiekiem metafizyczny, transcendentny aspekt jego istoty.