Hz. Ömer Devri Şam Bölgesinin (Kudüs ve Dımaşk) Fethi ve Bölgeye Atanan Valiler - Hasan Macit (Tarih ve Tarihçi)
İslâm Tarihinde ilk dönem fetihlerinin en çok olduğu dönem hiç şüphesiz Hz. Ömer dönemdir. Bu dönemde İslam devletinin sınırları geniş coğrafyalara ulaşmıştır. Hz. Ömer, Hz. Ebû Bekir devrinde olduğu gibi Irak bölgesinde dönemin önemli güçlerinden olan Sâsâni İmparatorluğu ile mücadeleye devam ederken diğer yandan da dönemin bir diğer önemli gücü olan Bizans İmparatorluğu ile Şam bölgesinde mücadeleye devam etmiştir. Şam bölgesi günümüzde Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin gibi devletlerden oluşan büyük bir bölgeye verilen isimdi. Hz. Ömer bu bölgelerin İslamlaşması için yoğun bir fetih hareketi gerçekleştirmiş, bu fetihler neticesinde İslam devletinin sınırları genişlemiştir. Bu çalışmamızda Hz. Ömer döneminde görev yapan valilerin hayatları, görev yaptıkları şehirlerin tarihi serüvenleri ve Hz. Ömer tarafından göreve getiriliş süreçleri işlenmeye çalışılmıştır. Valilerin görev yaptıkları süre boyunca halk ile olan münasebetleri, askeri, ekonomik ve adli olarak yerine getirdikleri görevlere de kısaca değindik. Valilerin bu görevlerinin yanı sıra Hz. Ömer ile olan münasebetlerini de ele almaya çalıştık.