SAVJETOVANJE O UREĐENJU I NOVOJ NAMJENI TVRĐAVE NEHAJ U SENJU, 1963. GODINE - Helena Knifić Schaps (Senjski Zbornik)
Po formalnom osnivanju Gradskog muzeja Senj 1962. godine jednu od ishodišnih aktivnosti predstavlja Savjetovanje o uređenju i savremenoj namjeni tvrđave Nehaj, održano u Tvrđavi 22. srpnja 1963. godine. Na Savjetovanje su pozvani tada najeminentniji stručnjaci s područja zaštite spomeničke baštine, planiranja i projektiranja, kao i predstavnici političkih struktura tadašnje Države, Republike, Kotara i Grada. Značaj Savjetovanja je u jedinstvenosti stava relevantnih institucija i stručnjaka te u odlukama kojima se dodjeljuju formalne i izvršne ovlasti za provođenje projekta uređenja i prenamjene prostora za muzejsku djelatnost. Taj je jednodnevni skup jedan od temelja kasnijeg djelovanja Gradskog muzeja Senj, prvog ravnatelja prof. Ante Glavičića te njegovih suradnika i nasljednika na sustavnom rekognisciranju i obnovi graditeljske baštine Senja, posebno one danas upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Savjetovanje je neodvojivo od konteksta poraća u kojemu Senj živi te već započetih i/ili izvedenih zahvata na nekim objektima. Daju se i podatci o nekim od glavnih dionika u odlučivanju, promišljanju i projektiranju, kao i o organizacijskim tijekovima i okolnostima izvođenja radova na samoj tvrđavi. Zaključno se rad osvrće na odjeke i rezultate sustavnoga rada, prvenstveno Gradskoga muzeja Senj, potaknute smjernicama i zaključcima Savjetovanja.