Haberde Objektiflik Tartışmaları: 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Örneği - Emre Osman Olkun; Hamide Sarıtaş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kişilerin yaşamlarının bir parçası olan haber, yaşanan olaylara ilişkin bilgileri aktaran, bunları raporlayan niteliğe sahip içeriklerdir. Bu içeriklerin haber olarak nitelendirilmesi için barındırması gereken bazı ilkeler bulunmaktadır. Bu ilkeler; doğruluk, gerçeklik, objektiflik/nesnellik, anlamlılık, kesinlik, hızlılık, tutarlılık ve inanılırlık ilkeleri olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, haberin barındırması gereken ilkelerden objektiflik ilkesi üzerinde durulmuştur. Evrenini Türkiye’de bulunan siyasi partiler ve Türk yazılı basınının oluşturduğu bu çalışmanın, örneklemini ise Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazeteleri oluşturmaktadır. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi yazılı basında objektiflik ilkesinin dikkate alınıp alınmadığı Sabah, Hürriyet ve Sözcü gazetelerinin seçime katılan partilere ve ittifaklara yönelik yayınladıkları haberlerin analizleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Analiz sonuçlarına bakıldığında, gazetelerin seçim haberlerinde partiye yaklaşımları büyük oranda nötr olsa da haberlerin anlatım tarzının ve üslubunun daha çok eleştirel, suçlayıcı nitelikte olduğu ve haberlerde yorum yapıldığı görülmüştür. Bu durumda gazetelerin haber sunumlarında, objektif haberciliğin barındırması gereken denge, yorumsuz habercilik ve eşit alan/eşit zaman unsurlarının genel olarak göz ardı ettiği söylenebilir.