Автономні комплекси з гібридними тригенераційними установками - Б.В. Косой; Б.Г. Грудка; С.В. Гайдук; В.В. Чубенко (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
На сьогоднішній день тригенерація – це одна з кращих технологій, що дозволяє досягати значних показників економії енергоресурсів, збільшуючи термічну ефективність енергокомплексу до 80% і більше, мінімізуючи викиди парникових газів, а також інших забруднень в атмосферу. Тригенерація найбільш затребувана у сферах, де необхідно використовувати охолодження в технологічних процесах. Насамперед це харчова промисловість. Холод, який генерує тригенераційна установка, спрямовується на охолодження сировини чи готового продукту. Також застосування тригенерації ефективно на підприємствах, де передбачається цілорічно використовувати холодильні потужності. Тригенераційна установка як більш вигідна та ефективна альтернатива класичним джерелам тепло-, холодо- та енергопостачання застосовується також у металургії, хімічній, нафтовій промисловості та інших галузях. Тригенерація – досить самостійний напрямок розвитку малої енергетики. Вона відрізняється індивідуалізмом, оскільки орієнтується задоволення потреб конкретного об'єкта в енергоресурсах. У статті розглядається застосування систем тригенерації при виробництві низькотемпературних натуральних речовин. Діоксид вуглецю є ліквідним продуктом, який одержують із димових газів, що утворюються після спалювання природного газу. Аналіз показує, що вигідніше спочатку в когенераційній установці, що працює на природному газі, виробити електроенергію та теплоту. Під час створення таких систем виникають проблеми: продукти згоряння після когенераційної установки містять 8-10% кисню; потенціал одержуваної теплоти виявляється низьким. Запропоновано декілька варіантів усунення зазначених недоліків. Це дозволило створити автономно та ефективно діючі багатоцільові енерготехнологічні комплекси, що використовують лише природний газ, з метою вироблення електроенергії, теплоти, рідкого низькотемпературного діоксиду вуглецю та чистого газоподібного азоту. У цих комплексах реалізується високий енергетичний потенціал палива