Czy wiemy już wszystko o studiach Mikołaja Kopernika? - Andrzej Korytko (Klio)
W artykule omówiono najnowszą monografię dotyczącą studiów Mikołaja Kopernika. Książka pokazuje stopień trudności, z jakim musi mierzyć się historyk budujący narrację o bohaterze, który w analizowanym okresie studiów nie pozostawił po sobie bezpośrednich świadectw źródłowych. Recenzowana monografia porządkuje wiedzę o czasach studenckich Mikołaja Kopernika, a autor w wielu miejscach weryfikuje ustalenia poprzedników, pokazując wiarygodny obraz środowiska, w jakim astronom funkcjonował, kiedy studiował.