SOCIODEMOGRAFSKA ANALIZA PODGORJA: OD PROSTORNO-ZAVIČAJNOG OKRUŽENJA DO "CLUSTERA DOŽIVLJAJA" - SAŠA POLJANEC BORIĆ; ANITA BUŠLJETA TONKOVIĆ; NIKOLA ŠIMUNIĆ (Senjski Zbornik)
Rad je oblikovan kao analiza slučaja temeljena na analizi sekundarne literature i kvalitativnim uvidima. U radu se afirmiraju teorijski koncepti društvene proizvodnje prostora, regije kao modela istraživanja radi definiranja razvojnog cilja i koncept clustera. Rasprava se sastoji od tri dijela: pregleda relevantne literature, analize postojeće socioekonomske slike Podgorja te razvojnoga scenarija podgorskoga prostora u okviru clustera doživljaja. U prvom se dijelu rada analizira postojeća literatura relevantna za razumijevanje društvene percepcije prostora u svijetu i u Hrvatskoj. Slijedi sociodemografska analiza podgorske mikroregije koja uključuje dijakronijski pregled podgorske razvojne slike te analizu sociodemografske dinamike u prostoru Podgorja. U završnom dijelu rada oblikuje se razvojni scenarij za Podgorje. Sustavnom analizom razvojne dinamike u Podgorju, definira se perspektiva koja prostor Podgorja iz "zavičajnog" okruženja transvaluira u cluster od vitalnog značaja za daljnji razvoj najprije Podgorja pa onda Ličko-senjske, Primorsko goranske i Zadarske županije.