Działalność Kampinoskiego Parku Narodowego w świetle encykliki Laudato si’ - Małgorzata Mickiewicz (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Parki narodowe w Polsce odgrywają ważną rolę w systemie ochrony przyrody. Położony w sąsiedztwie Warszawy Kampinoski Park Narodowy jest jednym z najcenniejszych obszarów chronionych. Wyróżnia się unikatowymi walorami przyrodniczymi, kulturowymi, naukowymi, społecznymi i edukacyjnymi. Ma istotne znaczenie dla ochrony różnorodności biologicznej, badań naukowych, edukacji. Jego atrakcyjność sprawia, że jest bardzo chętnie odwiedzany. Park, realizując zadania wynikające z uwarunkowań prawnych, w praktyczny sposób wypełnia przesłanie papieża Franciszka zawarte w encyklice Laudato si’. Chroniąc zasoby dla przyszłych pokoleń – tworzy warunki do poznawania zjawisk oraz procesów przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych. Jednocześnie umożliwia wszystkim odwiedzającym wypoczynek i uprawianie turystyki. Bogata oferta edukacyjna skierowana jest do różnych grup wiekowych i zawodowych. W ten sposób Park wdraża propagowaną przez papieża Franciszka ideę zmiany kultury ekologicznej i współodpowiedzialności wszystkich członków społeczeństwa za stan środowiska naturalnego.