ŞEHİR PAZARLAMASINDA MARKA DEĞERİ ALGISININ ÖNEMİ: SİVAS İLİ ÖRNEĞİ - Hilal Uygurtürk; Abdullah Yılmaz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Marka kavramı mal ve hizmet üreten işletmeler kadar,sahip oldukları değerlerle yaşadıkları şehirleri markalaştırmak isteyenler içinde önemli bir kavramdır. Son zamanlarda sadece ürünlerin değil şehirlerindemarkalaşabileceği yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Şehirlerin sahip olduğutarihi ve kültürel değerler, doğal kaynaklar, altyapı hizmetleri, potansiyeli,kent sakinlerinin tutumu vb. unsurlar markalaşma kaynağı olarakkullanılmaktadır. Araştırma birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi vekültürel birikimiyle önemli bir şehir olan Sivas’ta yapılmıştır. Araştırmanınamacı, Sivas kent merkezinde yaşayanların, kent değerlerinin tanıtılması, şehrinmarka kent haline getirilmesi ve pazarlanması, kenti cazibe merkezi halinegetirme çalışmalarının yeterliliği ile kentin genel görünümü ve sosyalanlamdaki yeterliliğini araştırmak ve bunlara karşı katılımcıların algılarınıölçmektir. Araştırmanın evrenini Sivas kent merkezinde yaşayanlaroluşturmaktadır. Araştırma 521 katılımcı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamındaoluşturulan hipotezlerin değerlendirilmesi t-testi ve ANOVA testi aracılığıylagerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, Sivas’a ait marka kent algısınıarttırabilmek için ilgili birimlere yönelik önerilerde bulunulmuştur.